användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 27 november 2009 10:35

Källa: Christer Lundin

Bröllopsfest i veckor

"Bara en plym" återstår av den svenska monarkin, sa Olof Palme. Ändå tycks den vara populärare än någonsin.

När kungen berövades sin konstitutionella makt i 1974 års gtrundlag var det ett sätt att ytterligare avpolitisera idén om det gemensamt svenska.
 
Genom att fråntas alla andra uppgifter än de rent ceremoniella blev monarkin en institution som per definition befinner sig bortom den demokratiska oenigheten. Detta i sin tur blockerar varje försdök att göra den nationella gemenskapen till föremål för en politisk debatt.

Det betyder inte att monarkin som institution saknar inflytande, de kungliga förkroppsligar på olika sätt den nationella idén; hur de står som förebilder när det gäller exempelvis familjebildning, men också hur föråldrade bördshierarkier lever vidare genom dem.

De som i dag förespråkar republik och kungahusets störtande verkar ha en kärv uppgift och monarkins avpolitisering har gjort statschefens ställning i stort sett omöjlig att angripa.

Daniels och Victorias bröllop beräknas kosta över 60 miljoner kronor och festen finansieras av skattemedel, sponsorer och kungens privata pengar (15 miljoner).

I september avslöjade Aftonbladet att skattebetalarna står för 14 miljoner kronor, fyra miljoner avser UD:s kostnader för tillresta journalister, de resterna tio går till den del av festen som betraktas som en statsangelägenhet.

– Ett omfattande antal höga dignitärer kommer till Stockholm och det tycker vi att vi har ett delansvar för, sa statsminister Fredrik Reinfeldt. Ett tusental gäster bjuds in till vigseln i Storkyrkan den 19 juni 2010.

Nästa vecka får kungen 9,5 miljoner kronor av staten och fem av dessa miljoner avser hälften av de tio bröllopsmiljonerna, resten är en extra höjning av apanaget. – De pengarna ska bygga upp kronprinsessans hushåll på Haga slott, säger Lena Westin, ämnesråd på finansdepartementet.

Mat, kläder, blomsterarrangemang och underhållning är tunga kostnader för bröllopet och dessutom ska Storkyrkan rustas upp för 10 miljoner. Utgifterna för den stora polisbevakningen kräver inga extra pengar:

När Danmarks kronprins Frederik gifte sig 2004 kostade bröllopet 25 miljoner kronor.

Stockholm stad ordnar fest i två veckor kring bröllopet och kostnaden är beräknad till 20 miljoner kronor. Förhoppningen är att sponsorer ska betala. 
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling förlovade sig den 24 februari i år och mycket talar för att bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Storkyrkan den 19 juni följer programmet från kungaparets vigsel samma datum 1976.

Efter vigseln som förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd väntas brudparet färdas i kortege genom Stockholm med en avslutande båttur i kungaslupen Vasaorden.


Den ursprungliga Vasaorden. Vid ankomst med fartyg skall följande genomföras: Eskort av marinen, embarkering av kungaslupen Vasaorden för transport till kaj, som regel nedanför Nationalmuseum eller Logårdstrappan, salut, paradering, kortege genom staden, välkomstceremoni på Kungl Slottets inre borggård samt paradering inne i slottet. Om ankomsten sker till Logårdstrappan äger inte kortege genom staden rum.

Efter bröllopet gifter sig även lillasyster Madeleine sig, troligen i början av december med Jonas Bergström.

Sveriges nya kungafamilj kommer till hälften att ha sina rötter i Ockelbo, en story som kommer att leva i all framtid.

Bröllopet kommer att följas av en jättepublik i tv världen över och när kungen gifte sig med drottning Silvia följdes ceremonin av ungefär en halv miljard tevetittare. Ackrediteringarna för medierna kommer att skötas av UD och det uppskattas att mellan 2 000 och 3 000 journalister kommert att ackrediteras, varav 600-700 från utlandet.

TV4 sänder under våren en dokumentärserie om släkten Bernadotte av filmaren Gregor Nowinski och är redan efterfrågad av utländska programinköpare.

Bokutgivningen om bröllopet är redan i gång och förra veckan kom journalisten och historikern Herman Lindqvists "Victoria drottning med tiden" (Bonnier Fakta).

Den officiella boken ges ut av Natur & Kultur i samarbete med hovet och alla som arbetar med boken har skrivit på sekretessavtal och avstår från kommentarer.

Expressenjournalisten Johan T Lindwalls "Victoria" är planerad till mars. Ordfront har nyligen gett ut boken "Monarkins makt" av Cecilia Åse.

Carl XVI Gustaf och Silvia Renate Sommerlath gifte sig i Storkyrkan den 19 juni 1976 och exakt 34 år senare gifter sig parets dotter Victoria med Daniel Westling.

Victoria föddes som prinsessa 1977 och blev efter en grundlagsförändring Sveriges kronprinsessa den 1 januari 1980. Daniel Westling är född i Örebro 1973 och uppvuxen i Ockelbo i Hälsingland och driver en gymkedja.

Det är inte officiellt när prinsessan Madeleine gifter sig med Jonas Bergström men enligt Expressen är det troligt att paret gifter sig före Nobelfesten som hålls den 10 december.Kronprinsessan Victorias och blivande maken Daniels initialer är tätt hopslingrade i det bröllopsmonogram som nu är färdigställt och det har varit  en hel del pillgöra, säger Riksarkivets heraldiske konstnär Vladimir A Sagerlund.

Redan i somras började han fundera på hur det nya kungliga monogrammet skulle se ut. Skisserna utfördes med blyerts och skannades in i datorn, där arbetet fortsatte.

Det skulle förstås anknyta till övriga monogram kungafamiljen har, kronprinsessans krona måste med och det skulle vara tydligt och initialerna måste synas, säger Vladimir A Sagerlund. Konstnären har utgått från kronprinsessan Victorias tidigare monogram med lätt lutande V, som sedan  fått tillökning i form av ett D. 

Sedan Vasakungarnas tid har kungligheter brukat monogram och ätten Bernadotte har fullföljt denna tradition. För den nyvalde tronföljaren Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) skapades 1810 ett namnchiffer med CJ under kronprinskronan.
 
Efter trontillträdet 1818 ersattes den öppna kronprinskronan av den slutna kungakronan.
Under 1900-talet har Sveriges skickligaste grafiska konstnärer fått i uppdrag att utforma nya kungliga monogram.

Acke Kumlien skapade monogrammet för Gustav VI Adolf.
Karl-Erik Forsberg skapade 1973 ett monogram för Kung Carl Gustaf och 1976 ett monogram för Kungaparet, Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia.

Bokstavsmonogrammet CGS användes i samband med Kungaparets vigsel 1976 på det stora paradtäcket som täckte trappan från Logården till Östra valvet vid Kungaparets intåg på Slottet. Vigseln skedde i Storkyrkan i Stockholm. Kungaparets spegelmonogram används bland annat på inbjudningskort.

Sveriges Television sänder direkt från vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni 2010. SVT kommer också att sända program om förberedelserna inför bröllopet och även program om monarkins historiska betydelse och roll i dagens Sverige.
 ”Ovärdigt”
För kungafamiljen var det ett enkelt val att ge SVT tv-rättigheterna till sommarens bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Hovet gillade inte hur TV4 skötte Nobelfesten 2007, men spiken i kistan var deras sändning av nationaldagen i somras. En källa nära hovet kallar arrangemanget ”ovärdigt”.

Enligt avtalet har SVT fått sändningsrättigheterna till tv, radio och webb. Kanalen kommer ha unik tillgång till vigseln och middagen. SVT blir så kallad host broadcaster, vilket innebär att kanalen förutom att ansvara för sändningen i Sverige ska serva utländska kanaler med material från bröllopet.

Själva produktionen kommer kosta en hel del. Enligt Ragnar Tingström, grundare av mediebyrån Scream, rör det sig om 7–8 miljoner kronor. Pengar som SVT inte kan räkna med att få tillbaka. Det är nämligen praxis att inte ta betalt när man servar utländsk media med material från kungabröllop. –Det här är ingen kassako direkt, säger Martin Österdahl, programbeställare på SVT.

Stockholm kommer från och med nationaldagen den 6 juni att marknadsföra sig under namnet "Love Stockholm 2010".

"Pinsam fest, bara kungen kan stoppa det kitschiga jippot". Det viktigaste är att "stärka Stockholms varumärke", säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) till Sveriges Radio. I'm sure. The capital of Scandinavia, med Love i melodifestivalsguld och en modernt stiliserad krona.

På programmet står bland andra den brittiska sångerskan Paloma Faith, det svenska rockbandet Takida, artister från Melodifestivalen och Idol samt en miniturné av Kungliga Operan.
 
- Jag är övertygad om att det här är precis vad de boende i staden vill att vi ska göra, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Det är uppenbart att han gör sig till talesman för alla stockholmare, vad han tänker på är enbart tillväxt, "tillväxt till döds". 

Stockholms stad bidrar med sammanlagt åtta miljoner kronor till festligheterna och resten, hittills 20 miljoner, ska finansieras med hjälp av bidrag från näringslivet. Minst 2 miljoner besökare väntas komma till Stockholm under firandet.

- Nationaldagen den 6 juni inleds firandet klockan 12 på Stora scenen, Skeppsbron.

- 6-19 juni firande på Skansen med ett drop-in-bröllop på Tingvallen, men även i Globen i SkyView kan man gifta sig.

- 9 juni Teater Pero ger Jamen Benny på Djurgården för alla från tre år.

- 11 juni Svenska rockbandet TAKIDA ger en konsert tillsammans med Stockholm Concert Orchestra, Stora scenen, Skeppsbron.

- 12 juni Spring Brö-loppet på Järvafältet, stafett för barn och vuxna.

- 12-13 juni Riddarholmsdagarna med fromma gråbrödramunkar och tappra riddare under en resa tillbaka till det medeltida Stockholm.

- 13 juni Svenska rallyt till midnattssolen med 80-100 bilar som kör från Stockholm till Kiruna. Start utanför KAK-huset på Blasieholmen, en bil per minut vinkas av.

- 15 juni Brittiska soulstjärnan Palona Faith, Stora scenen, Skeppsbron.

- 18 juni Musikfest på tio scener i staden där den som vill får spela och sjunga. Strömparterren gästas varje kväll av dj:s från Sverige och Europa klockan 21-03.

Performancegruppen Strange Fruit från Australien uppträder flera kvällar, tid och plats ännu inte fastlagt. Stockholm jazz Fest på Skeppsholmen är flyttad från juli till den 10-12 juni. 
De kungliga bröllopen i Danmark och Norge lockade en halv miljard tv-tittare, och intresset för det svenska giftermålet väntas inte bli mindre. Firandet ställer stora krav på kommunen för att arrangemangen ska flyta på smidigt. Denna gång planerar man så få avstängningar som möjligt för att öka tillgängligheten och undvika trafikstörningar.

Scener byggs upp på kända platser som Kungsträdgården, Skeppsbron och Strömparterren. Arrangemangen blir till största delen gratis, barnen får ett särskilt kulturprogram, staden ska smyckas i blommor och kända poeter ska skriva kärleksdikter som spelas från högtalare när man promenerar längs Strandvägen. 

 

Inbjudningskorten är nu postade, detaljerna är klara och schemat bestämt. Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop kommer att hållas i Storkyrkan i Stockholm och gästerna ska senast vara på plats för att delta i ceremonin klockan 15.00.

Detta uppger hovet via den särskilda sajten för bröllopet som lanserades på onsdagen. Själva bröllopsceremonin börjar klockan 15.30 följt av en kunglig kortege till Stockholms slott.

Klädseln är för damer aftontoilette (långklänning) och för herrar civil eller en militär högtidsdräkt. Festen börjar redan kvällen innan med en stor fest på Drottningholms slott där kungaparet står som värdar.

Därefter blir det en mottagning i stadshuset för kommuner och landsting följt av en middag i Eric Ericson-hallen i Skeppsholmskyrkan.  Sedan är det dags att ta sig till Konserthuset där, enligt obekräftade uppgifter, en låt till brudparet signerad Benny Andersson ska framföras av en ännu hemlig artist.


Står det högtidsdräkt i en inbjudan så betyder det frack eller motsvarande uniform. Militären har olika dräkter vid sådana här tillfällen, en general har en speciell klädsel när det är frack. Sedan slänger man på sig alla ordensband och medaljer man har.
 
Till exempel som finansmannen Anders Wall såg ut på Nobelfesten. Han har massor med fina ordnar.

Stor galaklänning. Utmärkande är att den är hellång och gjord i ett finare material, till exempel sidenduchesse. Sedan kan man ha paljetter, pärlor, axelbandslöst eller med band. Det ska vara riktigt, riktigt festligt. Dessutom är det ett eftermiddagsbröllop så det är fritt fram att ha tiara. 

Nästan 5 000 militärer går åt för att kanta den ännu hemliga kortegevägen vid kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop i juni. Dessutom deltar ett tusental från frivilligrörelsen och civila organisationer.

På måndagen samlas 120 chefer i Stockholm, under ledning av samordnaren överstelöjtnant Richard Beck-Friis, för att planera allt i detalj, skriver SvD 19/4.

150 bussar ska föra soldater, officerare, värnpliktiga, hemvärnsmän och civila till Stockholm. En timme och 45 minuter innan kortegen passerar inspekteras de uppställda.

Med jämna mellanrum längs vägen placeras 15 musikkårer ut och på Norrbro ställs en fanborg med 135 officerare.

Flygvapnet kommer att göra överflygningar över staden och Marinen paraderar med ett antal fartyg i Strömmen.Prins William av England ratar Victorias och Daniels bröllop och väljer fotbolls-VM i stället för att ta med flickvännen till Storkyrkan.

– Han skulle egentligen åka var som helst förutom till ett kungligt bröllop, säger en vän.

Hela Storbritannien väntar på att prins William, 27, ska tillkännage sin förlovning med flickvännen Kate Middleton, 28.

Prins Charles väntas tacka ja och vara med under vigseln när Victoria och Daniel Westling äntligen får varandra. Men hans äldsta son och tvåa i tronordningen efter sin far vågar helt enkelt inte.

Brudparets önskemål är att kronprinsessan Victoria den 19 juni ska ledas in i Storkyrkan av sin pappa, kungen. Han ska sedan överlämna henne till Daniel.
 
Om det blir så till slut, bryter kungahuset mot svensk tradition och Svenska kyrkans ordning som säger att brudparet ska gå uppför altargången tillsammans.

Denna gamla tradition visar att kvinnan är myndig att fatta egna beslut och står bredvid sin man av fri vilja. Frågan är central för kyrkan och djupt symbolisk.

Vi lever förvisso i en tid med individuella vigslar och trender och yta. Dessa inslag behöver inte kungahuset bidra till att förstärka, skriver Annika Borg.Posten avtäckte på måndagen tre sprillans nya frimärken på kronprinsessparet inför det stundande bröllopet.

Frimärkena föreställer paret vid eklateringen av förlovningen, kronprinsessan med det så kallade ståldiademet och kronprinsessparets gemensamma monogram.

Frimärkena har utformats av Kristian Möller som i och med detta debuterar som frimärksformgivare. Gravör är Lars Sjööblom, en veteran i sammanhanget med fler än 400 frimärken bakom sig.

Frimärkena finns till försäljning från och med torsdagen den 13 maj.Stockholmspolisen bekräftar nu både kortegeväg och tidpunkter för kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings färd under bröllopsdagen.

- Militären kommer att ställa upp sig utmed hela kortegevägen och ha fartyg i vattnet, säger Ulf Göranzon, presstalesman på polismyndigheten, till Sveriges Nyheter.

Victoria och Daniel blir rodda längs Stockholms ström i kungaslupen Vasaorden, precis som kungen och drottningen 1976. Det blir salut från Kastellholmen, militärparader och musik längs vägen.
 
- Klockan 17.30 landar de i strömmen och strax före 18.00 kommer de ut och vinkar vid slottet. På kvällen väntar middag med alla bröllopsgästerna på Kungliga slottet, säger Ulf Göranzon.
 
Kortegevägen enligt Stockholmspolisen:
 
Kortegen startar 16.40 utanför Storkyrkan, vid gränden Trångsund. Den fortsätter sedan nerför Slottsbacken till Skeppsbron, till Kungsträdgården, Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan, förbi Dramaten till Strandvägen, över Djurgårdsbron och ner till höger till Junibacken på Djurgården.

Därifrån blir brudparet rodda i båt förbi Kastellholmen för salut och landar vid Strömmen ungefär vid 17.30. De går sedan över Skeppsbron och in på Slottet. Strax innan klockan 18 kommer brudparet ut och vinkar.

Många av de resesatsningar som gjorts inför kronprinsessans bröllop börjar likna ett fiasko. SJ:s satsning på bröllopståg, chartertåg från Göteborg, Malmö och Falun, har fått mycket färre bokningar än vad man räknat med. Även många bussföretag rapporterar om svalt intresse.

Stockholmshotellen som hoppats på en vinstlott bekräftar bilden av ett svalt intresse. Bokningsläget är som en vanlig helg i juni. 
Emma Pernald är bjuden till Victorias och Daniel Westlings bröllopsfest, men Carl Philips nya flickvän Sofia Hellqvist är inte välkommen.

Carl Philip gör inte längre någon hemlighet av att han och Sofia Hellqvist, 25, är ett par. Numera presenterar han henne som sin nya flickvän och hon bor i perioder i hans våning vid Stockholms slott.

Men romansen uppskattas inte av övriga kungafamiljen och kungen och Silvia hoppas fortfarande att Carl Philip och exflickvännen Emma Pernald ska hitta tillbaka till varandra.
 
Nyligen ställde drottningen prinsen mot väggen och krävde att få veta var han står med Sofia.

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria, som i dag ser Emma som en mycket nära vän, är också oerhört tveksamma till Sofia Hellqvist.

Sofia Hellqvist har varit en av deltagarna i Paradise Hotel och vikit ut sig i herrtidningen Slitz.

Man kan inte både ha och äta kakan!

I helgen (5-6 juni) kan allmänheten lämna sina lyckönskningar till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, men det var ganska dåligt med besökare som kom till Kungliga slottet på lördagen och utnyttjade den möjligheten.

Kan det var så att glansen kring de kungliga har flagnat och medborgarna har förlorat den respekt man tidigare visade kungahuset. De har helt enkelt blivit för utspätt och vanligt att många ifrågasätter ett statsskick som går i arv.

Personligen är jag en gammal rojalist men det är helt omöjligt att acceptera att medlemmar i kungafamiljen kilar stadigt med utvikningsflickor och annat.

Innan man förlovar sig ska man veta att den tilltänkte är den rätte så att vi slipper skandalösa separationer, det passar inte ett kungahus som man ska se upp till.

De får göra vad de vill privat men då ska de inte försörjas av skattebetalarna, det är min uppfattning.Ostindiefararen avgick den 8 juni från Göteborg och satte segel mot Stockholm för att delta i kronprinsessbröllopet den 19 juni. 

Bara tre dagar före vigseln anordnas en middag ombord, med Sveriges landshövdingar, kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Landets främsta kockar ska stå för en 25-rätters middag (25 landskapsrätter) för de cirka 150 gästerna.

Det bjuds på bland annat, skånsk spädgrissida med Kiviksäpplen, tjäderanrättning med goliatmusseron, rökt aborrfilé med gröna spritärtor, ängamat från hav och land, isterband på hjort och minimorotskaka med hjortron, grädde och punch.
 


Denna artikel uppdateras löpande.
Senast uppdaterad 11/06 2010DSB den 18 april 2010 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-04-13 17:09

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har tackat nej till att delta vid kronprinsessan Victorias bröllop.

- Jag känner mig inte som nära anhörig och är motståndare till monarkin som institution.

Därför vore det fel av mig att delta, säger Lars Ohly.DSB den 13 april 2010 
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se