användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 30 maj 2012 10:49

Källa: reuters

Julian Assange får lämnas ut

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange får överlämnas till Sverige, beslutade högsta domstolen i London.

Domstolen hänvisar till reglerna för överlämningar av misstänkta brottslingar inom Europa som Storbrittanien har anslutit sig till.

Högsta domstolen var oenig i sitt beslut, två av sju ledamöter var emot beslutet.

Oenigheten gällde termen "juridisk myndighet", om det måste vara en domstol eller, som i detta fall, en svensk åklagare.
 
Händelser som retar upp nätaktivister och hackare har tidigare haft en tendens att utlösa cyberattacker mot regeringar och myndigheter i flera länder.

Svensk polis är i särskild beredskap.

Stödmanifestationer för Assange väntas på flera håll i dag, bland annat i Toronto och San Francisco.

Uppdaterat 31 maj 2012

Men trots beslutet kommer det att dröja ytterligare ett tag innan ett slutgiltigt beslut är fattat, Assanges advokater vill begära en omprövning av domen.

Advokaterna begärde två veckor för att författa en begäran om omprövning, vilket rätten beviljade, något som är mycket ovanligt.

Assanges advokat Gareth Piers sa utanför rätten efteråt att i bland dyker det upp ett fall som tar upp en fråga som ingen tänkt på, men som är av sådan vikt att den måste avgöras och det här är ett sådant fall.

Frågan är om ett mellanstatligt avtal, som reglerna för överläm-ning av misstänkta mellan de europeiska staterna, trumfar det egna landets lagar.

Enligt brittisk rättstradition ska en utlämning behandlas av en domstol eller en domare, medan en åklagarmyndighet här en part i målet.

Journalisten John Pilger, som länge stött Julian Assange, menar att om han överlämnas till Sverige är det den svenska rättvisan som ställs inför rätta.

 

DSB den 30 maj 2012

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se