användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 19 maj 2011 08:32

Unga protesterar i Spanien

Tusentals demonstranter som fyllde Puerta del Sol på söndagen och måndagen fördes bort av polisen på tisdagen, men nya kom dit på tisdagskvällen.

Demonstranterna hade banderoller med slagord som "Riktig demokrati nu" och "Rösta inte på dem".Omkring 200 tältade på torget över natten och mMyndigheterna i Madrid och Granada avslog deras begäran om att få anordna demonstrationer senare på dagen.

De protesterar mot att många politiker är inblandade i olika  korrupptionsskandaler.

Demonstranterna vill att spanjorerna bojkottar de stora partierna i lokalvalen på söndag.

- Vi vill ha politiker som bryr sig om våra liv, inte sina egna politiska och ekonomiska intressen, sade en talesman för en av proteströrelserna, tomalaplaza.net.

D
e flesta av demonstranterna är unga och kommer från Spaniens "förlorade generation" som IMF kallar den på grund av den höga ungdomsarbetslösheten på 45 procent.

Protesterna, som samordnas via sociala medier, markerar en förändring i Spanien, där människor hittills knappt har protesterat mot EU: s högsta arbetslöshet, en stagnerande ekonomi och en regering som skär i utgifterna.

De protesterande, som också samlades i dussintals andra städer runt om i landet, uppmanar människor att inte rösta varken på de regerande socialisterna eller på den borgerliga oppositionen Partido Popular i de kommunala och regionala valen på söndag.

- Detta handlar om att vara en outsider i sitt eget land, om känslan att de unga är viktigast i ett land, att de ska vara framtiden, sade David Bach, specialist på strategi och nationalekonomi vid Madrids handelshögskola.

Kan man möjligen dra paralleller till svenska politiker?
DSB den 19 maj 2011

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-05-20 08:34

Spaniens valkommission slog på torsdagen fast att de demonstrationer som planeras till helgen mot de ekonomiska åtstramningarna är olagliga.

Regeringen kommer att avvakta kommissionens beslut innan man beordrar polisen att skingra demonstranterna.

Unga spanjorer har slagit läger på torg i Spaniens större städer i protest mot den ekonomiska politiken.

Att stoppa dessa kan jämföras med det som skett i Tunisien och Egypten och sker i Libyen där man slår ner medborgarna  när de demonstrerar mot korrupta politiker.


DSB den 20 maj 2011

  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se