användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 25 april 2011 16:21

Ett kungligt bröllop

Fredagens bröllop i Westminster Abbey mellan Prins William och Kate Middleton kommer att bli årets hittills största internationella mediehändelse med uppskattningsvis 2,5 miljarder tv-tittare.

Det har gått 30 år sedan sagobröllopet mellan den då 32-årige Prins Charles och lady Diana, 20 år.

Vigseln följdes av 750 miljoner tittare, vilket gjorde ceremonin till det mest populära tv-programmet någonsin.

Vem hade då kunnat ana att de tre följande decennierna skulle präglas av skandaler, skilsmässor och Dianas tragiska bortgång.

Prins William studerade på Eton, samma skola som männen på mamma Dianas sida gått och han gick ut med bra betyg.

Han har även studerat på St Andrews universitet i Skottland och det var där han träffade sin blivande hustru Catherine Middleton.

Kate Middleton är äldst av tre syskon och dotter till en tidigare flygvärdinna och en företagsman som blivit miljonärer genom sin postorderfirma.

Innan hon började studera konst i Skottland läste hon på privatskolan Marlborough College, där hon bland annat ägnat sig åt sport.

Paret började läsa historia tillsammans 2001 och flyttade senare in i samma hus och William beskrivs som akademisk och Kate som intelligent och belevad, men framför allt diskret, en egenskap som uppskattas av kungafamiljen.

Familjen bodde i Jordanien när Kate var två till fyra år gammal, men det uppges inte vad pappan arbetade med under tiden.

Nu gifter sig paret i Westminster Abbey, 29 april 12.00, där Diana begravdes och på fingret bär Kate Middleton Dianas ring.  

Elaka rykten förtäljer att paret passar så bra för sitt kommande uppdrag att Drottningen skulle föredra William som sin arvtagare i stället för sin egen son Prins Charles.

Den lösningen föredrogs också av sex av tio britter som tillfrågats om saken i en opinionsundersökning beställd av Sunday Times och en tredjedel skulle gärna se att Drottningen abdikerade.

Drottning Elizabethär född 1926 i London, den äldsta av två döttrar till prins Albert av Storbritannien och hertiginnan av York, Elizabeth Bowes-Lyon.

Elizabeth förälskade sig som 13-åring i Prins Philip, en avlägsen kusin och paret gifte sig i Westminster Abbey 1947.

Efter det att William gift sig med Kate den 29 april firar hon makens 90-årsdag och därefter åker hon till Irland, det första kungabesöket någonsin.

Elizabeth har regerat sedan 1952 då hennes pappa dog i lungcancer och kröntes 1953 och har sett 12 premiärministrar passera under sina år vid makten. 

Trots att hennes popularitet har dalat betraktas hon som samvetsgrann och seriös, en värdig representant för monarkin som hennes barn borde ta efter.

Hon har inget till övers för kändiskulturen och påminner genom sin närvaro sin omgivning om att de inte är några rockstjärnor.

Så länge Drottningen är frisk kommer hon att regera och blir hon lika gammal som sin mor kommer inte Charles att bli kung förrän han är närmare 70 år.

Det mesta av monarkins glans har försvunnit under de senaste tre decennierna och samtidigt påminner regenternas livsstil allt mer om hur folk i allmänhet har det.

Efter bröllopet följer Drottning Elizabeths 60-årsjubileum som drottning och nästa års sommar-OS, varför turistmyndigheten hårdsatsar på besöksrekord.

På fredag blir Catherine Middleton en del av huset Windsor, det brittiskt klingande familjenamnet som antogs av Kung George V år 1917.

Tidigare hette familjen Sachsen-Coburg-Gotha (känns igen genom Sibylla vår kungs mor).

Allt av intresse kring bröllopet finns samlat på sidan
www.officialroyalwedding2011.org, men även på Twitter, Facebook och Flickr med snabb rapportering och fler bilder.

Hovet har lagt ut information om kortegeväg, vigselceremoni, mottagning, inbjudan, gästlista med mera och fyller hela tiden på med nya bilder och intervjuer.

Hela vigseln sänds på Youtube,
www.youtube.com/theroyalchannel.

www.majestymagazine.com

När prins William och hans Kate gifter sig har britterna fått ledigt från jobbet för att fira, men lägre produktion och ledighet är inte vad brittisk ekonomi behöver och första kvartalet blev en besvikelse.

Bedömare räknar med att den lediga dagen kostar 60 miljarder kronor eller 1,5 procent av detta kvartals tillväxt även om man kan räkna med intäkter på uppskattningsvis 10 miljarder  i form av bröllopsprylar.

Brittisk ekonomi växer, men BNP-siffran blev måttliga 0,5 procent och inflationen ligger på 4,4 procent och kan mycket väl stiga över fem procent senare i år.

Hög inflation ökar troligheten för höjd styrränta vilket skulle riskera att strypa återhämtningen, men den låga tillväxten talar inte för räntehöjningar i nuläget.

Samtidigt är regeringens budget stram, stora besparingar och förlorade statliga jobb ingår.

De senaste årens budgetunderskott har varit mycket stora och när den den sittande regeringen tillträdde fanns inget annat val än att strama åt, en åtstramning som riskerar att att ta död på den återhämtning som är på gång.

Kommande år blir jobbiga för både den brittiska befolkningen och regeringen och mot den bakgrunden kan man fråga sig om det är rimligt att ställa till en brakfest.

Bröllopet är starten på något dyrt, det mesta pekar på att det blir det dyraste kungliga bröllopet hittills och det handlar i runda slängar om 130 miljoner kronor bara för själva bröllopet.

1 900 personer, varav ett 50-tal statsöverhuvuden, är inbjudna till ceremonin i Westminster Abbey och 650 gäster deltar vid mottagningen i Buckingham Palace.Buckingham Palace, Bild: Telegraph.co.uk

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling deltar under vigselceremonin, men enligt uppgifter kommer varken Kungen eller Drottningen att delta.
 
Man kan undra om det är en fnurra på tråden eftersom Kungen inte är inbjuden till Buckingham Palace men däremot den norske regenten med drottning.  

Uppdatering 27 april 2011

En av vakterna vid Buckingham Palace har fråntagits uppdraget att tjänstgöra vid prins Williams bröllop på fredag.

Cameron Reilly hade på sin Facebook-sida kallat den blivande bruden för "högfärdig kossa" och "överklasslyna" för att hon inte ägnade honom en blick när hon åkte förbi.

Är det så att makt berusar och gör en till en annan människa än den man var?

"Det finns ingen anledning till att de skulle bli inbjudna", skulle kommentaren ha varit från Williams kontor om att de tidigare premiärministrarna Tony Blair eller Gordon Brown inte har bjudits in till prinsens bröllop.

Däremot har de tidigare konservativa ledarna John Major och Margaret Thatcher fått varsitt eftertraktat inbjudningskort.

Uppdatering 28 april 2011

Efter det brutala våldet mot syriska demonstranter har arga röster höjts mot ambassadören Sami Khiyamis närvaro vid fredagens bröllop mellan prins William och Kate Middleton.

På torsdagen svarade brittiska utrikesdepartementet - Khiyamis fick se sitt namn struket från gästlistan.

Departementet sade att ambassadörens närvaro vore ”oacceptabel” på grund av regimens attacker mot civila, en åsikt som kungahuset sades dela.

Världens kungligheter strömmar till London för bröllopet mellan William och Kate, men Victoria och Daniel Westling kommer inte att vara med på den stora festen på kvällen, bara ceremonien och lunchen.

De tillhör inte den närmaste kretsen, de är inte nära besläktade med det brittiska kungahuset och umgås inte heller privat med dem.

Det brittiska hovet har delat in gästerna i tre grupper:

Drygt 1 900 gäster är välkomna på vigseln i Westminster Abbey, cirka 650 personer är bjudna till bröllopslunchen på Buckingham Palace och endast 300 personer av de allra närmaste, framför allt parets privata vänner, är bjudna på middag med efterföljande fest.Victoria och Daniel Westling kommer endast att närvara i kyrkan och vid lunchen för att sedan flyga hem till Sverige igen.

Dagen efter fyller kungen 65 år och både Victoria och Daniel väntas närvara.

Relationen mellan det brittiska och svenska kungahuset är ganska avlägsen, på en mer kollegial nivå.

William och Harry kom till exempel inte på bröllopet mellan Victoria och Daniel Westling förra sommaren, istället skickade det brittiska hovet prins Edward och Sophie.

Det danska kungahuset har en närmare relation, drottning Margrethe ska till exempel närvara vid bröllopet i London som Danmarks regent och den motsvarigheten skickar ju inte Sverige och även det norska kungaparet närvarar.

Hela cirkusen påminner om hur supersnurrig idén om ärftlig monarki är i dagens värld.

Det innebär att det redan i dag är bestämt att det barn som ännu bara är en glimt i Kate Middletons öga en dag ska bli Storbritanniens kung/drottning och flera länders statschef sedan man först klarat av barnets farfar Charles och pappa William på tronen.

Om prinsen/prinsessan har fallenhet för jobbet, eller ens vill ha det, hör inte hit. Blodet bestämmer, precis som i sagorna, skriver Lars Ryding på kolumn i SvD 28 april 2011. 

Inför bröllopet har brittisk polis gripit 20 personer i en gryningsräd, uppger AFP och enligt Sky News misstänks de för att ha planerat att störa fredagens bröllop.

Uppdatering 29 april 2011

I går kväll hölls en informell middag där även kronprinsessan Victoria deltog och den uppges ha varit lättsam till skillnad från Victorias mottagning inför sitt bröllop.

Prins William gick ut och tog människor i hand något som inte har hänt tidigare.

Bildspecial.
http://svt.se/svt/road/Classic/article/615/jsp/Render.jsp?a=2409333&d=149147&index=0&popup=trueChefredaktören

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se