användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 09 april 2011 19:17
Timo Soini, Sannfinländarna

Timo Soini, Sannfinländarna

På söndag går Finland till val

Söndagen den 17 april går Finland till val och valrörelsen präglas av stora framgångar för partiet Sannfinländarna.
 
Partiet jämförs i debatten med Sverigedemokraterna (SD), men trots det säger statsminister Mari Kiviniemi (C) att hon kan tänka sig att ingå i en koalitionsregering med Sannfinländarna efter riksdagsvalet.

Sannfinländarna har gått starkt framåt i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet på ett program som innebär minskad invandring, lämna EU och stopp för homosexuella att ingå äktenskap (värdekonservativ). 

Partiet vill också att skolorna ska skära ned på svenskundervisningen och minska de finländska trupperna utomlands.

Dess motto som man kan ta del av på deras sajt är, "Krossa de gamla partiernas övermakt".

Det är inte längre så populärt att vara svensk i Finland och svenskheten som politisk kraft står alltmer för något negativt och skrämmande som de flesta finländarna inte vill ha att göra med, även om de inte har något emot enskilda svenskar.

Den politiska korrektheten och den mångkultur som Sverige allt mer förknippas med går inte hem i Finland och ingen annanstans heller.

När de svenska partierna vägrar att förhandla med SD är de etablerade partierna i Finland tvärtom öppna för att ingå gemensam regering med Sannfinländarna.

Det är fel att jämföra Sannfinländarna med SD och partiet har sitt ursprung i missnöjet på landsbygden gentemot "herrarna i Helsingfors".
 
Enligt sin historik grundades partiet i februari 1959 under namnet Småböndernas parti.

År 1967 bytte det namn till Finlands Landsbygdsparti, men på grund av ekonomiska problem, att folk hoppade över till andra partier och att stödet minskade, tynade det bort år 1995.

För att värna om partiets andliga arv som bland annat omfattade att alla medborgare är jämlika, grundades Sannfinländarna. 

Sannfinländarna i Finland är således sprungna ur en helt annan mylla än SD i Sverige.

I sin läsvärda kolumn på Svenska Yle skriver Jonas Jungar att Sannfinländarna gör den finländska demokratin en tjänst genom att tvinga fram en ideologisk debatt.

Möjligen kan det vara så att svenskar tolkar Sannfinländarnas betoning av den egna nationen och rätten att självständigt bestämma i sina egna angelägenheter på ett lite annat sätt än man gör i Finland.

Den 17 mars var Samlingspartiet fortfarande störst, med ett väljarstöd på 20,7 procent.

Den stora skrällen är, att Sannfinländarna nu är näst största parti med 18,4 procent, medan Centern ligger hack i häl som god trea med 18,3 procent.

Socialdemokraterna kommer på fjärde plats med endast 17,4 procent, i den gallupundersökning som gjordests av tidningen Helsingin Sanomat

I det demokratiska Finland rapporterar medierna om Sannfinländarna som de gör om alla andra partier och en ganska stor andel av väljarna vill att partiet ska få stort inflytande i nästa regering.

Det är så en fri press ska agera och det är folkets vilja som ett lands regering ska genomföra.


Timo Juhani Soini, född 30 maj 1962 i Raumo är partiledare för Sannfinländarna och har en examen som pol. mag.

Soini har ofta uppfattats som en populist, något han inte skäms för och han förespråkar Finlands självständighet, vilket enligt hans mening måste innebära ett utträde ur EU.

Som tidigare EU-parlamentariker säger han sig ha erfarenhet av att EU inte fungerar och på söndag vill han göra valet till den folkomröstning om euron som förnekades finländarna.  

Han vill inte heller att Finland skall gå med i Nato och han vill ha en relativt stram flyktingpolitik.
 
Soini påbörjade sin politiska karriär i Landsbygdspartiets ungdomsförbund, efter att ha blivit inspirerad av dess partiledare Veikko Vennamo.
 
När landsbygdspartiet försvann i och med riksdagsvalet 1995 var han med och startade Sannfinländarna.

Han är stadsfullmäktig i Esbo sedan 2001 och riksdagsledamot sedan 2003.
DSB den 9 april 2011

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se