användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 04 november 2010 07:52

Motvillige monarken skapar uppståndelse

Hovet har bekräftat att kung Carl XVI Gustaf kommer att lämna en kommentar om boken vid en pressträff utanför Trollhättan.

I dag släpps Carl XVI - den motvillige monarken som innehåller känsliga påståenden om kungens privatliv. 

Kvällstidningar har redan publicerat de mest graverande uppgifterna som bygger på anonyma källor och kungen talade själv om boken med Aftonbladet i går och han bekräftade att han skulle läsa den.

Det finns ett antal källor som är öppna men det finns 15 personer som är anonyma källor som alla berättar historier som bekräftar varandra.

Kungen kommer att hålla ett pressmöte med anledning av älgjakten och det kan inte uteslutas att hankommer att kommentera den då, enligt Annika Sönnerberg, biträdande informationschef på hovet.

Republikanska föreningen välkomnar en granskning av kungen, men anser inte att den ska handla om hans privatliv.

- Det är viktigt att statschefen granskas, men det är hans maktutövning som ska granskas och om boken innehåller den typen av granskning kan jag inte svara på förrän jag har läst boken, säger Jakop Dalunde, styrelseledamot i Republikanska föreningen.

Boken skriver svensk presshistoria och det är första gången som det publiceras uppgifter av ett slag som är känsliga om statschefen.
 
Förläggaren Kristoffer Lind tror inte att det blir några stämningar eftersom det inte finns någon stor grund för det och skulle det ändå bli förtalsmål på grund av boken, så uppger Lind att det finns källor som kan tänka sig att vittna.

Han medger att det är problematiskt att ge ut böcker om levande personer både juridiskt, publicistiskt och moraliskt.

Det är uppenbart att gränserna för vad som "får" skrivas om kungen flyttas fram rejält i samband med att boken ges ut och att boken kommer just nu är förmodligen inge slump.

I hela samhället, i medierna och inom kulturen finns det en enorm fascination och ett enormt sug efter verkliga personer och verklighet.

Det finns gott om skandaler i de europeiska kungahusen och kanske allra flest i Storbritannien och Monaco.

I Storbritannien har vi Charles & Camilla, ungdomskärleken visade ha hållit i sig när Charles under ett telefonsamtal 1993 sade till sin älskarinnan Camilla Parker Bowles att han ville vara en av hennes tamponger.

Samtalet var avlyssnat och informationen spreds till pressen. Charles och Diana separerade för att senare skilja sig och 2005 gifte sig Charles och Camilla.

I början av 1990-talet fotograferades Fergie då hennes ekonomiska rådgivare sög på hennes tår vid en pool i Frankrike.
 
Med på bilden var hennes och Andrews barn och skandalen var ett faktum och svärfar prins Philip ska fortfarande inte ha förlåtit henne för den skada hon orsakade den brittiska monarkin.

Anne, Charles syster, hade under sitt första äktenskap en affär med kommendören Timothy Laurence. Heta kärleksbrev dök upp i pressen, men Anne struntade i skandalen och gifte sig med sin älskare.Charles och Dianas yngsta son, prins Harry, har ofta orsakat skandaler. En som chockade Storbritannien extra mycket var när han 2005 valde en SS-uniform då han skulle gå på maskerad. Prins Harry fick senare offentligt be om ursäkt.

Monaco skandalernas kungahus i hela världens fokus. Grace Kelly och furst Rainer fick tre barn, alla omskrivna.

På mitten av 90-talet gifte sig prinsessan Stephanie med sin livvakt Daniel Ducruet. Paret fick två barn men relationen tog slut när Daniel fotograferades då han var otrogen med en belgisk strippa.

Prinsessan Caroline gifte sig för tredje gången 1999 med prins Ernst August av Hannover. Året efter bröllopet kissade han offentligt och fick smeknamnet "Pissprinsen".

Ett annat smeknamn är Prins Prygel efter flera offentliga slagsmål, men i dag är de separerade, inte minst på grund av Ernst Augusts alkoholproblem.

Prins Albert har två barn utanför äktenskapet med två olika kvinnor, men samtidigt den ständige ungkarlen som festar hårt. 

Nu verkar det bli ändring på ungkarlsdelen, tidigare i år förlovade han sig med sin flickvän Charlene Wittstock.

DSB den 4 november 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-11-05 13:49

Hovet bekräftar i dag att kung Carl XVI Gustaf inte tänker vidta några rättsliga åtgärder med anledning av den nyutkomna boken om honom.

Efter dagar av spekulationer kring skandalboken möttes i går kungen av det största pressuppbådet som bevakat den kungliga älgjakten någonsin.

"Vi vänder blad och ser framåt", sade kungen.

Den första upplagan av boken är slut och nu trycks en ny upplaga på 30 000 upp och som finns i bokhandlarna på fredag.DSB den 5 november 2010
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se