användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 14 juni 2010 09:10

Källa: Scanpix

Ska staten ta en del av bröllopskostnaderna?

Närmare 50 procent av riksdagens ledamöter tillhör partier som vill avskaffa monarkin, men trots det vill 77 procent att staten ska vara med och betala kronprinsessbröllopet på lördag, visar en enkät från Ekot.

Så länge vi har ett sådant statsskick är det naturligtvis rimligt att staten gör det och det är en av orsakerna till att jag kan tycka att statsskicket blir fel i de här sammanhangen, säger Lars Lilja (S) som stödjer att staten tar en del av bröllopsnotan, trots att han inte är monarkist.

Kronprinsessbröllopet beräknas kosta 20 miljoner och staten betalar hälften och det tycker 77 procent av riksdagsledamöterna är helt rätt.
 
Enligt Ekots enkät, som besvarats av drygt 90 procent av ledamöterna, eller 315 personer, framgår att 55 procent vill behålla monarkin.
 
Det är fler än allianspartiernas samlade riksdagsstöd, alltså de partier som säger sig stödja monarkin. Orsaken är att flera ledamöter svarat utifrån egen övertygelse i Ekots enkät även när den inte stämmer med partilinjen.

I Vänsterpartiet är samtliga ledamöter emot monarki, medan socialdemokrater och miljöpartister är splittrade, men det finns även avvikare från partilinjen inom allianspartierna.

Monarkin är en del av det svenska samhället och mot den bakgrunden kan det vara korrekt att staten och de svenska skattebetalarna bidrar till bröllopet, dett är inte bara en privathändelse utan en statsangelägenhet.

Fakta kostnader:

Kronprinsessbröllopet kostar cirka 20 miljoner, men räknar man med alla kostnader runt omkring hamnar vi på närmare 100 miljoner kronor.

Staten bidrar med 10 miljoner kronor efter riksdagsbeslut, den del som är en så kallad statsangelägenhet och resten står kungen för.

Folkets gåva kostade 300 000 kronor, den glasservis som var en lysningspresent till brudparet.

Evenemanget Love Stockholm kostar 8 miljoner kronor och Stockholm stad har betalt 7 miljoner och en miljon går till nationaldagsfirandet. Love Ockelbo kostar 4 miljoner, varav tre miljoner kommer från Region Gävleborg och en miljon från Ockelbo kommun.

Staten betalar 9 miljoner för upprustningen av Storkyrkan i form av kyrkoantikvarisk ersättning och resterande 5 miljoner delas mellan Svenska kyrkan och en privat fond.

1,8 miljoner kronor är försvarsmaktens budget för statsangelägenheter i år, men det lär inte räcka.

5 miljoner kronor kommer bröllopet att kosta Stockholms stads Trafikkontor för trafik och städning och två miljoner läggs på att smycka Stockholm med bland annat blommor.

UD får 4 miljoner kronor för att hantera den väntade anstormningen från utländska dignitärer och press.

Slutnotan för renoveringen av Haga slott slutade på 45,5 miljoner kronor och kungen får också 4,5 miljoner i år och 3,5 miljoner kronor nästa år för att sköta slottet.

Polisens bevakning beräknas kosta mellan 2 och 7 miljoner kronor, men exakta siffror presenteras först efter bröllopet.

Några miljoner kommer också den extratrafik och extrapersonal att kosta som krävs på bröllopsdagen. Till detta kommer eventuellt ambulans- och sjukvårdsuppdrag i centrala Stockholm.

2,2 miljoner kostar Riksdagens evenemang för en festkonsert och annat kring bröllopet.

Vi hamnar på runt 100 miljoner kronor för kända (92,1) och oförutsedda kostnader.

Enligt informella uppgifter stod de danska och norska kungahusen för kostnaderna i samband med kronprinsbröllopen.DSB den 14 juni 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se